Mam problem z potęgowaniem dwóch stron równania:/ Proszę o pomoc
MagdaK: Znaleźć Y i C dla gdzie:
Y= C + G + I
C= 25 + 6Y12
I=16
G=14
20 cze 23:21
JL: podstaw i oblicz Y , C nie obliczysz
21 cze 00:38
JL: C masz podane
21 cze 00:45
MagdaK: no właśnie po podstawieniu chcę spotengować obydwie strony i i nie wiem czy każdą liczbę
traktuje się osobno i podnosi, czy stosuje wzór skróconego mnożenia?
21 cze 01:03
Trivial:
Z równania drugiego mamy:
Teraz podstaw do pierwszego i masz zwykłe równanie kwadratowe ze względu na C.
21 cze 01:36
asdf:
D
Y ∊ <0;
∞)
Y = C + 30
C = 25 + 6Y
1/2
Y = C + 30
| | 25−C | | 25−C | |
Y1/2 = |
| => Y = ( |
| )2 |
| | 6 | | 6 | |
masz teraz uklad rownan:
21 cze 01:41
MagdaK: Dziękuję bardzo
21 cze 21:57