granica
agnieszka: wie ktoś jak rozwiązać taka granice lim zmierzajec do 0 =(e2x +1)2x+1
20 cze 23:07
20 cze 23:11
agnieszka: Nic z tego zapisu nie rozumiem
20 cze 23:18
Mila:
(e0+1)1=21=2
20 cze 23:20
zombi: Masz na myśli taką granice?
limx→0(e2x+1)2x+1 ?
Korzystając z tego, że (e2x+1) oraz 2x+1 mają granice właściwe w punkcie x0=0, zachodzi
limx→(e2x+1)2x+1 = (limx→0(e2x+1))limx→02x+1 = 21 = 2.
20 cze 23:22
20 cze 23:41
agnieszka: | | 1 | |
limx→0(1+tg2x) do potegi |
| |
| | x | |
20 cze 23:42
zombi: | | 1 | |
Ale zauważ, że nie możemy tak prosto pójść bo mamy 1∞, |
| nie ma w x0=0 granicy |
| | x | |
właściwej. Może to przekształcenie ci coś ułatwi
| | 1 | | 1 | |
(1+tg(2x)) |
| = (1+ |
| )1x = |
| | x | | | |
| | 1 | | 1 | | tg(2x) | |
((1+ |
| ) |
| ) |
| |
| | | | tg(2x) | | x | |
20 cze 23:47