Problem
Kamil: Co znaczy , że funkcja jest suriekcją ale tak na chłopski rozum , czy ktoś by wytłumaczył

bo
np f(x)=−3x jest suriekcją a np f(x)=arctg x nie jest czy f(x)=2
−x też nie jest
20 cze 21:59
WueR:
Suriekcja to taka funkcja, ze obraz jej dziedziny przez nia jest rowny przeciwdziedzinie, tzn.
jesli:
f:A→B, to f(A) = B
20 cze 22:31
Kamil: Ale nie rozumię
20 cze 23:01
Janek191:

Suriekcja to funkcja "na"
na
f: X → Y
Def. Funkcję f : X → Y nazywamy suriekcją , jeżeli przeciwobraz każdego punktu y ∊ Y
składa się co najmniej z jednego punktu.
Y = f( X )
21 cze 08:41
WueR:
Intuicyjnie − funkcja jest surjekcja, jesli przy danej dziedzinie przyjmuje wszystkie wartosci
z przeciwdziedziny.
Przyklad:
| | π | | π | |
f:R→(− |
| ; |
| ), f(x) = arctgx JEST surjekcja. |
| | 2 | | 2 | |
21 cze 10:04