Wykaż że
today: Wykaż, że jeśli suma reszt z dzielenia każdej z liczb a, b, c przez 3 jest podzielna przez 3 to
suma liczb a, b, c również jest podzielna przez 3.
7 lis 20:00
alfa: Założenie: 3 | r1 + r2 + r3
Teza: 3 | a + b + c
Przedstawmy liczby a,b,c w następującej postaci:
a = 3x + r1
b = 3y + r2
c = 3z + r3
x,y,z są krotnościami 3, x,y,z należą do liczb całkowitych (tyle trójek "mieści się"
odpowiednio w liczbach a,b i c), zaś r1, r2, r3 są resztami z dzielenia a,b,c przez 3.
Skoro 3 | r1 + r2 + r3, to znaczy, że r1 + r2 + r3 = 3k i k należy do liczb całkowitych.
Dodajmy stronami powyższy układ równań:
a + b + c = 3(x+y+z) + 3k
a + b + c = 3(x+y+z+k)
Oznaczmy x+y+z+k = m i należy do liczb całkowitych, wtedy:
a + b + c = 3m
Pokazaliśmy zatem, że jeśli 3 | r1 + r2 + r3, to 3 | a + b + c.
7 lis 21:04
regu: (N∩(R\W))∪R
23 wrz 20:42
olga: czy można by było wytłumaczyć dokładnie o co chodzi z literką k ? Chodzi mi o rozwiązanie
zadania mniej wiecej od równania
23 paź 15:52
tak: bo skoro r1, r2 i r3 są podzielne przez 3, to można je zapisać jako 3k
27 paź 16:18