funkcje
Algebra: Wykaz ze funkcje sa równe:
f(x) = x4−1x2+1 g(x) = x2−1
20 cze 21:48
Metis: Zapisz pierwszy ułamek z dużym U a nie "u"
20 cze 21:49
20 cze 21:59
sushi_ gg6397228:
jakie muszą być spełnione dwa warunki, aby funkcje były równe ?
20 cze 22:01
bezendu:
f(x) D=R
g(x) D=R
f(1)=0
g(1)=0
Funkcję są równe
Df=Dg i ∀x∊D f(x)=g(x)
20 cze 22:04
Algebra:
dziedzina i zbior wartosci musza byc równe
20 cze 22:04
20 cze 22:19
sushi_ gg6397228:
ustaliłaś dziedzinę ?
20 cze 22:20
Metis: Dla dowodu(formalny zapis)
I warunek :
Df(x) ε R
Dg(x) ε R
Zatem I warunek spełniony.
II warunek:
| x4−1 | | (x2−1)(x2+1) | |
| = |
| (skróceniu ulega x2+1) = x2−1 |
| x2+1 | | x2+1 | |
f(x) = g(x)
II warunek spełniony.
Funkcje są równe.
20 cze 22:35