Granica
Kamil: Jaka granice może mieć ciąg bn= (1+a/n )
n przy n→
∞ , w zależności od a∊R
20 cze 21:40
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz porządnie wzór
20 cze 21:42
Kamil: bn= ( 1+an)n
20 cze 21:45
sushi_ gg6397228:
i z czym taka granica się kojarzy ?
20 cze 21:46
Mila:
Jakie masz
Kamil propozycje?
20 cze 21:46
Mila: Zostawiam Was.
20 cze 21:46
Kamil: każda liczba przyjęta za a dzielona pezez
∞ da nam zero a 1 do
∞ bd zawsze 1
20 cze 21:50
sushi_ gg6397228:
musisz głębiej poszukać
20 cze 21:50
Kamil: Co masz na myśli ?
20 cze 21:51
sushi_ gg6397228:
jak powiem, to nie będzie zabawy
20 cze 21:52
Kamil: Granicą też jest 2 hahahah koniec zabawy
20 cze 21:53
Kamil: Ej kolego kolego nie traktuj innych jak dzieci , tylko rówieśników , którzy potrzebują
delikatnej pomocy
20 cze 21:55
20 cze 21:59
Kamil: Ale nie rozumiem co ma tu funkcja wykładnicza do czynienia
20 cze 22:01
ICSP: Przeczytaj to co jest po własnościach.
20 cze 22:02
sushi_ gg6397228:
to jeszcze kłania się czytanie ze zrozumieniem
20 cze 22:03
Kamil: ok , czyli rozwiązaniem tez jest liczba e ?
20 cze 22:05
20 cze 22:05
ICSP: e gdy a = 1
a co z pozostałymi a ?
20 cze 22:05
Kamil: Wybaczcie ale nie jestem super ogarniętym

Proszę mi powiedzieć czy jeszcze 2 jest granicą
?
20 cze 22:08
ICSP: również jest granicą. Dla a = ln 2
20 cze 22:11
Mila:
Jeśli masz granicę :
| | a | |
limn→∞(1+ |
| )n i a jest stałą i a≠0 to doprowadzasz do postaci: |
| | n | |
Przykład
ICSP
| | ln(2) | |
limn→∞[(1+ |
| )nln(2)]ln(2)=eln(2)=2 |
| | n | |
20 cze 22:23