Oblicz dz/dy
MagdaK: z=x2 √ x+yx−y
20 cze 21:28
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ? "x' jako parametr
20 cze 21:34
MagdaK: znam wzory na iloczyn i iloraz, zawsze robiłam proste pochodne, w takiej nie czuję zbyt mocna.
20 cze 21:38
MagdaK: i pochodną czątkową też robiłam
20 cze 21:38
sushi_ gg6397228:
rozpisz najpierw co widzisz ( z jakich funkcji będziesz liczyć pochodne)
20 cze 21:38
MagdaK: 2x*
√ x+yx−y + x
2* i dalej nie wiem
20 cze 21:45
sushi_ gg6397228:
mialas napisać słownie, jakie widzisz funkcje
20 cze 21:46
MagdaK: widzę iloczyn
20 cze 21:47
Dziadek Mróz:
| | p | |
f = u*v u = x2 v = √w w = |
| p = x + y r = x − y |
| | r | |
| d | | d | | d | | d | |
| f = |
| (uv) = v |
| u + u |
| v = (1) ... |
| dy | | dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | 1 | | d | |
| v = |
| √w = |
| * |
| w = (2) ... |
| dy | | dy | | 2√w | | dy | |
| d | | d | p | | | |
| w = |
|
| = |
| = (3) ... |
| dy | | dy | r | | r2 | |
| d | | d | | d | | d | |
| p = |
| (x + y) = |
| x + |
| y = 0 + 1 = 1 |
| dy | | dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | d | | d | |
| r = |
| (x − y) = |
| x − |
| y = 0 − 1 = −1 |
| dy | | dy | | dy | | dy | |
| | (x − y) + (x + y) | |
... (3) = |
| |
| | (x − y)2 | |
| | 1 | | (x − y) + (x + y) | |
... (2) = |
| * |
| = |
| | | | (x − y)2 | |
| | (x − y) + (x + y) | |
... (1) = x2 |
| |
| | | |
20 cze 21:47
sushi_ gg6397228:
funkcje to logarytm oraz " ułamek" i stała, która przy pochodnej idzie do przodu
20 cze 21:49
MagdaK: Dziękuję, jeszcze takich pochodnych cząstkowych nie robiłam, ale rozumiem
20 cze 21:49