ciagi
abc: Mam taka granice − wiem ,ze musze zrobic mnozenie przez sprzezenie , ale nie wiem czy dobrze to
robie. Pomoze ktos ?
an=n−
√n2+4n
20 cze 21:26
Mila:
granica (−2)
Licz jeszcze raz .
20 cze 21:32
sushi_ gg6397228:
czeka na gotowca
20 cze 21:51
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru a2 − b2 = ( a − b)*(a + b) ⇒ a − b = |
| |
| | a + b | |
| | n2 − ( n2 + 4n) | | − 4n | |
an = |
| = |
| = |
| | n + √n2 + 4n | | n + √n2 + 4n | |
więc
| | − 4 | |
lim an = |
| = − 2 |
| | 1 + √1 + 0 | |
n→
∞
21 cze 08:49