xyz
nowy: długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu są równe 4cm i 16cm.oblicz długość
promienia tego okręgu
20 cze 20:51
Bogdan:
a, b − długości podstaw trapezu równoramiennego, r − długość promienia okręgu wpisanego.
| | a | | b | |
r2 = |
| * |
| (dlaczego?) |
| | 2 | | 2 | |
20 cze 20:56
Godzio:
Z faktu opisania czworokąta na okręgu mamy:
4 + 16 = 2c ⇒ c = 10
Policzmy wysokość:
h
2 = 100 − 36
h = 8
| | 2P | | 160 | |
r = |
| = |
| = 4 |
| | a + b + c + d | | 40 | |
20 cze 20:56
Godzio:
W sumie szybciej (wzorek warto znać)
h = 2r ⇒ r = 4
20 cze 20:57
Lukas:

20=2c
c=10
h
2=10
2−6
2
h=8
r=4
20 cze 20:58
Bogdan:
h jest zbędne
20 cze 20:59
Godzio:
Ciekawy wzór, jeszcze nigdy się z nim nie spotkałem
20 cze 20:59
Godzio:
O! I nawet wiem już skąd się bierze.
20 cze 21:00
Lukas:
Nie jest zbędne bo żeby wyliczyć promień muszę mieć h.
20 cze 21:01
Bogdan:
| | y | | r | |
Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ r2 = x*y |
| | r | | x | |
W tym zadaniu x = 8, y = 2.
20 cze 21:05