sss
daria: K= M−50o i K= L+50o i K+M= 180o i L+N= 180o , no to np.
z równań 1 i 3: M−50+M=180o i 2K=2M−100o ⇔ 2M=230o i 2K=130o ⇔
⇔ M=115o i K=65o, a stąd i równań 2 i 4
65o=L+50o i N=180o−L ⇔ L=15o i N=180o−15o ⇒ N=165o .
czy to dobrze? pytanie brzmi?
na czworokącie KLMN opisano okrąg. Miara kąta k jest o 50 stopni mniejsza od miary kąta M i o
50 stopni większa od miary kąta L. oblicz miary kątów czworokąta
20 cze 20:13
sushi_ gg6397228:
za dużo pisania
jaki jest warunek na kąty w czworokącie wpisanym w okrąg ?
20 cze 20:24