równość funkcji
Pajacyk: Pomocy − jak sprawdzić czy te funkcje są równe? Walczę z tym od 2 godzin
a) f(x)=1IxI ; g(x)=sgnxx
b) f(x)=−2x ; g(x) = −2√x2
c) f(x) = x2−9x−3 ; g(x) = x+3
d) f(x) = √x2−12x+36 ; g(x) = Ix−6I
20 cze 18:23
PW: Po pierwsze muszą mieć identyczne dziedziny.
a) Do dziedziny funkcji f nie należą x, dla których [x]=0, a do dziedziny funkcji g nie należy
x=0.
20 cze 18:28
Pajacyk: czyli w a dzidziny sa identyczne?
20 cze 18:44
Metis: b) D=R
g(x) = −2√x2 = −2√x2 = −2x
f(x) = g(x)
Funkcje są równe.
20 cze 18:45
Metis: c) f(x)
D: x−3 ≠ 0
D: x ≠ 3
D: R − {3}
g(x)
D=R
Funkcje nie są równe. Sprzeczne dziedziny.
20 cze 18:48
Pajacyk: a co ze zbiorem wartosci w a?
20 cze 18:48
Pajacyk: apropo − w b nie sa równe
20 cze 18:57
Metis: d)
Df(x) = R
+ (wszystkie rzeczywiste dodatnie)
Dg(x) = R
+ (wszystkie rzeczywiste dodatnie)
I warunek spełniony
Spróbuj sam przekształcić |x−6| juz bez wartości

Wskazówka :
Musisz przez coś pomnożyc by otrzymać: x
2 − 12x + 36
20 cze 18:58
Pajacyk: √x2=IxI
20 cze 18:58
Pajacyk: i co z tym a
20 cze 19:00
Metis: w b) masz racje.
Dziedzina f(x) = wszystkie rzeczywiste
Dziedzina g(x) = wszystkie rzeczywiste dodatnie
20 cze 19:00
Metis: w a)
Df(x) = xε R − {0}
Dg(x) = xε R − {0}
Zatem musisz spr. 2 warunek.
20 cze 19:04
Pajacyk: ale jak mam sprawdzić czy
1IxI jest równe
sgnxx 
no ja wiem tylko że signum
podporzadowuje kazdej liczbie ujemnej −1 a dodatniej 1 a zeru nic
20 cze 19:07
Metis: Mozna to uprościc do :
f(x) = |x|
g(x) = x *sgn(x)
f(x) = g(x)
0 pomijamy( nie jest w dziedzinie)
|x| ≥ 0
Zatem musimy tylko udowodnić że x *sgn(x) jest dodatnie.
Iloczyn dwóch liczb ujemnych jest dodatni ( minus i minus daje plus) .
20 cze 19:21
PW: W a) mianownik to |x| ? Napisałeś coś dziwnego, co zrozumiałem jako "całość z x" (funkcję
entier).
Jeżeli tak jest, że w mianowniku jest wartość bezwzględna x, to odpowiedź jest prosta − funkcje
są równe, bo
czyli
20 cze 19:22
Pajacyk: tak, w a mianownik to wartosc bezwzgledna
20 cze 19:27
Pajacyk: PW mozesz jasniej z tym a
20 cze 19:31
Pajacyk: metis a skad wyszlo ci to uproszczenie jak doszedles do tego
20 cze 19:40
Metis: Uproszczenie było tylko po to by łatwiej zrozumieć.
Zasada jest ta sama. Iloraz dwóch liczb tez jest dodatni.
20 cze 19:47
Pajacyk: ale skad ci nagle wyszlo ze f(x) = 1|x| = poprostu |x|
doprawdy niepojmuje
20 cze 19:51
Metis: Nie chodzi o zapis.
W tej postaci i w tej postaci wynikiem będzie liczba rzeczywista dodatnia.
Przykład:
dla x = −2
1/|(−2)| = 1/2 − dodatnia
|−2| = 2 dodatnia...
20 cze 20:04
Metis: Najlepiej wyjasnił Ci PW.
20 cze 20:07
Godzio:
W b) dziedziny są równe − obie to liczby rzeczywiste, ale funkcje nie są równe bo
f(x) = −2x
g(x) = −2|x|
20 cze 20:43