równiania - sposób rozwiązywania
tyu:
czy jest jakiś szybki sposób na rozwiązywanie równań tego typu
x
3−7x
2+14x−8=0

bo czasem ciężko zauważyć, co tu by można wyciągnąć przed nawias
20 cze 18:09
5-latek: Poszukaj pierwiastkow wsrod dzielnika wyrazu wolnego
Zobacz ze W(1)= 13−7*12+14*1−8= 1−7+14−8= 8−8=0 bingo
teraz x3−7x2+14x−8:(x−1) i rozwiazywam bym dalej
20 cze 18:15
PW: Sprawdzanie, czy pierwiastkami są podzielniki wyrazu wolnego (tutaj: −8).
W(1) = 13−7•12+14•1−8 = 0, a więc (x−1) jest dzielnikiem wielomianu W. Teraz albo dzielić
przez (x−1), albo starć się wyłączyć (x−1).
20 cze 18:17
tyu: aha. zawsze to jakiś sposób, a nie dopatrywanie się co tu by można wyciągnąć przed nawias.
Dzięki za podpowiedź
20 cze 18:19
5-latek: Albo tez zrobilbym tak
x3−8−7x2+14x=0
ze wzro skroconego mnozenia a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
x3−8=(x−2)(x2+2x+4)
teraz (x−2)(x2+2x+4)−7x(x−2)=0
(x−2)(x2+2x+4−7x)=0 i rozwiazuj dalej sam
20 cze 18:21
tyu: ja już to rozwiązałem, ale zapytałem się, czy jest jakiś szybszy sposób na rozwiązanie niż
takie wyciąganie jakiegoś wyrażenia przed nawias
20 cze 18:23
PW: Wykorzystując informację, że wielomian dzieli się przez (x−1) już łatwo zgadnąć:
x3−x2 − 6x2+6x+8x−8 = x2(x−1) − 6x(x−1) + 8(x−1) = (x−1)(...)
20 cze 18:25
tyu: dziękuję za pomoc.
20 cze 18:26
5-latek: Raczej tutaj nie ma . Wiec albo dzielnik wyrazu wolnego lub grupowanie i wyciaganie przed
nawias
20 cze 18:28
5-latek: NO ale zeby zrobic tak jak
PW to trzeba naprawde duzo takich przykladow zrobic zeby to
zalapac
20 cze 18:30