Wyznacz wszystkie wartości parametru a
today: Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których równanie: |x+5| = a3 + 2a2 − a − 2 ma
rozwiązanie.
7 lis 19:58
alfa: |x+5| = a3 + 2a2 − a − 2
Równanie to będzie miało rozwiązania, gdy a3 + 2a2 − a − 2 ≥ 0, gdyż wartość bezwzględna musi
być nie mniejsza od zera.
Równanie to będzie miało 1 rozwiązanie gdy a3 + 2a2 − a − 2 = 0, czyli dla a = −2 lub a = −1
lub a = 1.
Równanie to będzie miało dwa rozwiązania dla (−2;−1) u (1; +∞).
7 lis 20:55
today:

Dzięki za rozwiązanie, tylko nie rozumiem tego przedziału dla których równanie będzie miało 2
rozwiązania bo mi wyszło takie coś:
a
3>0 więc od góry zacząłem rysować, a rownanie ≥ 0 więc obszar nad osią Ox, czyli rozwiązania
to
a∊(−
∞,−2> u <−1,1>
dobrze myślę?
7 lis 22:37
alfa: Źle narysowałeś wykres a3 + 2a2 − a − 2 ≥ 0.
Wykres będzie leżał nad osią OX dla (−2;−1) u (1; +∞) i wtedy będą dwa rozwiązania.
Dla miejsc zerowych wielomianu a3 + 2a2 − a − 2 równanie wyjściowe będzie miało jedno
rozwiązanie.
7 lis 22:56
today: a mógłbyś naszkicować jak powinien wyglądać ten wykres? bo nie kapuje
7 lis 23:04
7 lis 23:13
today: wiem już gdzie popełniłem błąd, rysowałem wykres od lewej a rysuje sie od prawej... Dzięki za
pomoc
7 lis 23:27