pomoże mi ktoś z całką?
ania: Oblicz całkę: ∫(12−4x) \ [x2(x+6)] dx
Próbowałam rozkładu na ułamki proste i mi nie wychodzi, ale może źle rozkładam.
Rozłożyłam na 3 ułamki proste: (Ax+b)/x + (CX+D)/X2 +E/(x+6)
20 cze 17:40
zawodus: jak rozłożysz to żeby sprawdzić sprowadzasz do wspólnego mianownika
20 cze 17:57
Bogdan:
| | 3 − x | | A | | B | | C | |
Ułamki proste: |
| = |
| + |
| + |
| /*x2(x + 6) |
| | x2(x + 6) | | x | | x2 | | x + 2 | |
3 − x = Ax(x + 6) + B(x + 6) + Cx
2
| | 1 | |
x = −6: 9 = 36C ⇒ C = |
| |
| | 4 | |
| | 7 | | 1 | |
x = 1: 2 = 7A + 7B + C ⇒ 2 = 7A + |
| + |
| ⇒ A = ... |
| | 2 | | 4 | |
20 cze 18:34
ania: Dziękuję Wam bardzo!
20 cze 20:07