problem z rownaniem
agnieszka428: Czy pomoglby mi ktos rozwiazan takie rownanie ?
2x−y=1
−4x+2y=−2
Nie jest to uklad cromera poniewaz wyznacznik rowna sie 0 . I nie wiem jak to dalej zrobic
20 cze 16:44
ICSP: Dzieląc drugie rownanie przez −2 dostajemy :
2x − y = 1
2x − y = 1
Oba równania są identyczne, zatem moge jedno skreślić
2x − y = 1
Wyznaczam dowolną zmienną.
y = 2x − 1
y jest zmienną, to x jest parametrem. ostatecznie :
y = 2x − 1
x ∊ R
20 cze 16:47
Saizou :
2x−y=1
−4x+2y=−2 /:(−2)
2x−y=1
2x−y=1
i jak chcesz to rozwiązać
20 cze 16:48
agnieszka428: a takie rownanie
x+y=1
y+z=1
x+2y+z=2
wyznaczik tez rowna sie 0
20 cze 16:52
ICSP: Zauważ, ze gdy dodasz pierwsze do drugiego to dostajesz trzecie. Można zatem ostatnie równanie
skreślić
mamy :
x + y = 1
y + z = 1
x = 1 − y
z = 1 − y
y ∊ R
Ostatecznie :
x = z = 1 − y , y ∊ R
20 cze 16:57
ICSP: W razie czego będę jeszcze wieczorkiem koło 22
20 cze 16:57
agnieszka428: Dzięki
20 cze 17:00
pigor: rozwiązaniem 1−szego układu jest
para liczb postaci
(x,y)= (x,2x−1)=
(t,2t−1), t∊R . ...
20 cze 17:26