beczka
NECIA: Napełniona beczka waży 25kg. Do połowy napełniona waży 13 kg. Ile waży pusta beczka?
20 cze 14:42
razor: x − waga beczki, y − waga zawartości
x + y = 25
x + 0,5y = 13
1 + 24 = 25
1 + 12 = 13
odp. 1 kg
20 cze 14:44
NECIA: Dzięki
20 cze 14:48
pigor: ..., lub niech x=? − szukana waga pustej beczki (tara)
25:2=12,5 to ⇒ 2(13−12,5)= 2*0,5= 1= x
20 cze 15:00
zawodus: to tak do połowy mamy 13 kg
weźmy dwie takie to mamy 2*13=26kg (waga zawartości i dwóch beczek)
Sama beczka to (26−25):2=1
20 cze 15:36
J: (26−25):2 ≠ 1 ...
20 cze 15:38
zawodus: 
chyba za dużo matematyki dzisiaj

Oczywiście nie dzielimy przez 2 tylko odejmujemy 26−25=1
20 cze 15:51
J:
20 cze 15:52