problem z zespolona
abc: Witam . Mogłby ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tej liczby zespolonej . Mam podane Z=−2i i mam
obliczyc Z
2012 postac trygonometryczna wyglada tak : Z=2(cos 3/2 pi + isin 3/2 pi )
po pomnozeniu 3/2 pi * 2012 = 6036/2 pi i jak teraz z tego wyliczyc cos i sin
cos 3018 pi = cos 3017 pi + pi = cos pi = −1
sin 3018 pi= sin 3017 pi +pi= sin pi= 0

?
czyli z
2012= 2
2012 ( −1 +0i ) ?
20 cze 12:51
WueR:
cos3018π = cos[1509*2π] = ...?
20 cze 13:06
ZKS:
Nie łatwiej policzyć z2012 tak?
z2012 = (−2i)2012 = (−2)2012 * (i4)503 = 22012 * 1503 = 22012
20 cze 13:10
abc: hmm niby wynik podobny wychodzi ta metoda krótsza , ale dlaczego mi wyszlo −22012 a tobie na
plusie ?
20 cze 13:17
ZKS:
Zobacz, że źle liczysz. Wpis WueR.
20 cze 13:20