Patronus:
Dziedzina: D = R/{0}
Asymptota pozioma − liczysz granicę w + i −
∞ i jeśli wyjdzie stała a, to jest to asymptota
pozioma y = a
lim
x→∞ x + 3arcctgx =
∞ + 0 =
∞
lim
x→∞ x + 3arcctgx = −
∞ + 0 = −
∞
brak asymptoty poziomej
Asymptota pionowa − liczysz granice w punktach nieciągłości dziedziny
lim
x→0+ x + 3arcctgx = 0 +
∞ =
∞
lim
x→0+ x + 3arcctgx = 0 −
∞ = −
∞
brak asymptoty pionowej
| | f(x) | |
Asymptota ukośna − szukasz granicy w nieskonczoności dla |
| i to będzie współczynnik |
| | x | |
kierunkowy prostej "a" (jesli wyjdzie skończony) a potem liczysz granicę w nieskończoności
f(x) − ax i to będzie drugi współczynik prostej "b"
nie chce mi się tego liczyć

Może spróbuj sama a jak nie wyjdzie to pomożemy?