Oblicz niezależne zdarzenia.
firefare: Dla nierozłącznych, niezależnych zdarzeń A,B,C,D gdzie:
P(A)=1/3 , P(B)=1/5 , P(~C)=1/6 , P(D)=1/7.
Oblicz: P(A∪B∪C∪D) , P(A∩B∩C∩D) , P(A∪C/B∩D) , P(C∩A∩C/D) , P(B/A∩C∩D) , P(A∩D/B∩C)
20 cze 11:18
kochanus_niepospolitus:
skoro zdarzenia są niezależne, to:
P(A)*P(B) = P(A∩B) itd.
20 cze 11:35
firefare: Nie bardzo to na tym polega aby tylko pomnożyć czy dodać. Na to są odpowiednie wzory niestety

Np. P(A∪B∪C) = P(A)+P(B)+P(C)−P(B∩C)−P(A∩B)−P(A∩C)+P(A∩B∩C) Ło takie cuś. Pierwsze niby
zrobione lecz dalsze mi nie wychodzą dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu.
20 cze 11:51
firefare: odświeżam, proszę o pomoc
22 cze 06:23