wykres funkcji
tyu:
proszę o pomoc
zad: zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m, m∊R
y=2
Ix−2I+x = m
2
narysowałem sobie ten wykres. sprawdziłem w programie do rysowania czy zrobiłem to dobrze.
Sznurek poniżej
http://www.matemaks.pl/program-do-rysowania-wykresow-funkcji.php?funkcja=2^%28|x-2|%2Bx%29;x^2&dokladnosc=100&skala=40.00
w odpowiedziach jest napisane. że:
− nie ma rozwiązań dla m∊(−2,2) − to wiem dlaczego, bo w tym przedziale oba wykresu się nie
przecinają
− jedno rozwiązanie dla m∊(−
∞,−2)∪(2,+
∞) − to nie wiem dlaczego

przecież wykresy w tym
przedziale się w ogóle nie przecinają

− nieskończenie wiele rozwiązań dla m∊{−2,2}
20 cze 10:47
5-latek:

W naszym progranie tez wyszsedl taki wykres funkcji y=2
|x−2|+x
Po drugie y=m
2 to nie jest to samo co y=x
2 wiec wykresem tej funkcji y=m
2 nie bedzie
parabola tylko linia prosta y=m (tylko ze Ty potem to m podnosisz do potegi drugiej
20 cze 11:08
5-latek: Wie teraz zobacz masz f(m)=m2 wiec jesli przyjmiesz np m=−1,5 to f(−1,5)= 2,25 to y=2,25
wiec y=2,25 nie bedzie przecinal tego czerwonego wykresu
wiec dla m nalezy (−2,2) nie ma rozwiazan
teraz tak samo wezmy np m=−3 to f(−3)= 33=9 wiec y=m2 bedzie przecinal wykres czerwony w
jednym punkcie .taka samo bedzie dla kazdej liczby z przedziualu (−oo.−2)U(2,oo)
TERraz wezmy m=−2 y(−2)=22=4 wykres y=m2 dla m−−2 pokryrwa sie z czescia wykresu
czerownowgo wiec jesli proste sie pokrywaja to maja nieskonczenie wiele rozwiazan tak samo
dla m−2 bedzie
20 cze 11:17
5-latek: na koncu mialo byc m=2 bedzie
20 cze 11:20
tyu: dziękuję za odpowiedź. Czyli błąd polegał na złym narysowaniu wykresu y=m2
20 cze 12:18
tyu: nie wiem, czy nie mówię teraz herezji, ale wydaje mi się, że y=m2 to to samo co y=x2
20 cze 12:24
5-latek: Tak. W tym momencie mowisz herezje
20 cze 14:07
5-latek:

Piszse przyklad z glowy
zbdaj liczbe rozwiazan x
2+3x+5=m jak to zrobisz ? a np x
2+5x−4=2m tak samo bedzie
przy twoim przykladzie tylko zamiast tak jak w przykladzie 1 (masz rysunek tniesz wykres
prosta y=m) TY trobisz to samo tylko tniesz prosta y=m
2
Nie masz napisane 2
|x−2|+x=x
2
20 cze 14:17
tyu: na pewno masz rację

ja z tymi zadaniami z parametrem m zawsze miałem kłopot. Przeanalizuję
to co mi wyżej napisałeś raz jeszcze.
20 cze 14:24
5-latek: Muszse Cie pocieszyc . ja czasami tez mam
20 cze 14:28