hej
nadi: równanie
x3=x2+2x
20 cze 09:24
jadziaa33: wszystko na jedna strone. wyciagnij x a to co zostanie w nawiasie z delty.
20 cze 09:30
nadi: nie umiem tego wcale pokaz
20 cze 09:40
jadziaa33: x3−x2−2x=0
wyciagamy x
x(x2−x−2)=0
i to co masz w nawiasie liczysz z delty
20 cze 09:44
Hajtowy:
x=0 v x2−x−2=0
x=0 v Δ=b2−4ac
20 cze 14:08
J: Ciekawa wskazówka od "Hajtowy" .... Δ zawsze = b2 − 4ac ( dla trójmiamu kwadratowego)
20 cze 14:14
Hajtowy: Nie wiem czy to ironia czy co...
przecież widać, że x
2−x−2=0 trzeba policzyć Δ
20 cze 16:34
ICSP: | | 1 | | 1 | |
x2 − x − 2 = |
| (4x2 − 4x − 8) = |
| (4x2 − 4x + 1 − 9) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ([2x − 1]2 − 32) = |
| (2x − 1 − 3)(2x −1 + 3) = |
| (2x − 4)(2x + 2) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
= (x−2)(x+1)
Trzeba liczyć Δ ? : D
20 cze 16:43
5-latek: ICSP ja wiem ze Ty to wiesz ale nasza kolezanka nadi (lub izunia , ala ) naprawde tego nie
zrozunie . Wiem cos o tym bo wczoraj probowalen jej pomoc .
Dal niej to czysta magia . Tym bardziej Twoje rozwiazanie (bardzo ciekawe ale dla bardzo
bystrych uczniow
20 cze 17:25
zawodus: Nie trzeba
| | 1 | | 9 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
x2−x−2=(x− |
| )2− |
| =(x− |
| − |
| )(x− |
| + |
| )=(x−2)(x+1)  |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 cze 17:27
5-latek: Rowniez w swojej ksiazce prof. Krysicki pt Xsy i Y−ki swietnie to opisuje (no ale trzeba do
niej zajrzec )
20 cze 17:28