trygonometria c.d
matfiz: A na takie ktoś coś poradzi?
cos2x+4cosx*sinx+3sin2x=0
rozpisałem to i wyszło mi coś takiego :
1+2sinx(2sinx*cosx)=0 i dalej nic nie wychodzi.
może ktoś ma inny pomysł>
będę bardzo wdzięczny!
19 cze 23:33
matfiz: już wiem
19 cze 23:44
ICSP: Skorzystaj z :
3sin2x = 4sin2x − sin2x
19 cze 23:45
Eta:
cosx≠0
dzielimy równanie przez cos
2x
1+4tgx+3tg
2x=0
3tg
2x+4tgx+1=0 Δ=4,
√Δ=2
dokończ........
19 cze 23:45
ICSP: Eta wygrywa
19 cze 23:45
Eta:
19 cze 23:46
pigor: ..., np. tak:
cos
2x+4cosxsinx+3sin
2x=0 ⇔ cos
2x−sin
2x+4cosxsinx+4sin
2x=0 ⇔
i dalej analogicznie jak w ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub niech np.
cosx= tsinx ⇒ cos
2x+4cosxsinx+3sin
2x=0 ⇔
⇔ t
2sin
2x+4tsin
2x+3sin
2x=0 ⇔ sin
2x(t
2+4t+3)= 0 ⇔
⇔ sinx=0 v t
2+4t+3=0 ⇒ x=0+kπ nie jest rozwiązaniem
danego równania v t= −3 v t= −1 ⇔
cosx=−3sinx v
cosx= −sinx itd. itp
19 cze 23:46
jakubs: Ja próbowałem tak jak
ICSP proponował, ale nic mi nie wychodziło. cHyba za dużo wypiłem
19 cze 23:48