wykresy funkcji
tyu:
a jak sobie poradzić z tym równaniem
(y+0,5x−3)(y−3)=0 bo wychodzi mi coś takiego
y2−3y+0,5xy−1,5x−3y+9=0 a to jest chyba zły sposób
i od razu drugie pytanie
czy y=2x * 2IxI się równa y=2x+IxI
19 cze 22:10
razor: 1) y = −0,5x+3 lub y = 3
2) tak
19 cze 22:12
Mila:
(y+0,5x−3)(y−3)=0 ⇔
(y+0,5x−3)=0 lub (y−3)=0 ⇔
y=−0,5x+3 lub y=3 rysujesz dwie proste
Dołącz wykres
y=2x+|x| innym kolorem i odczytaj wsp. punktów przecięcia
19 cze 22:15
tyu: 1/ przecież te dwa nawiasy trzeba było porównać do zera. No tak. Pomroczność jasna

2/ ta funkcja y=2{x+|x|} jest z innego przykładu, ale zapytałem o nią, bo chciałem się upewnić,
czy dobrze przypuszczam.
Dziękuję za pomoc
19 cze 22:22
Mila:
19 cze 22:23
tyu: mam jeszcze pytanie do tej funkcji y=2x+|x|
Czy takie coś da się rozwiązać za pomocą jakiś przesunięć wykresu z prawej w lewą stronę
poprzez np oś OY, czy trzeba zrobić sobie tabelkę i policzyć ile dla danego x wynosi y ?
19 cze 22:53
Mila:
|x|=x dla x≥0
Wtedy masz
y=22x⇔y=4x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
wtedy
y=2x−x=20= 1 funkcja stała dla x<0
19 cze 22:57
tyu: własność wartości bezwzględnej to
|x|=x dla x≥0 oraz
|x|=−x dla x<0
czyli dla x≥0 robię sobie podstawienie i mam y=2x+x => y=22x => y=4x
a drugi przypadek − dla x<0 mam |x|=−x i funkcja stała
Rozumiem. Dzięki raz jeszcze Mila. Bez Ciebie było by ciężko.
19 cze 23:09
Mila:
19 cze 23:22