A#7
Lukas:

Podane jest równanie okręgu x
2+y−12x− 8y + 32 = 0 w okrąg ten wpisano trójkąt równoboczny
ABC w którym A = (2;6 ) . Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
(x−6)
2+(y−4)
2=20
S=(6,4) r=2
√5
a=2
√15
i teraz chciałem zrobić z długości odcinka
|AB|=2
√15
Ale nie wiem jak to zapisać
nie chcę robić tego zadanie wektorami tylko skończyć swoim sposobem
19 cze 21:38
razor: 1) Oblicz odległość środka okręgu od punktu A
2) Wylicz długość boku trójkąta równobocznego
3) Stwórz równanie nowego okręgu o środku w punkcie A i długości promienia równej długości boku
trójkąta
4) Nowy okrąg będzie przecinać stary okrąg w dwóch punktach które będą wierzchołkami trójkąta
19 cze 21:45
Lukas:
już wyznaczyłem długość boku, chcę dokończyć jednak swój pomysł.
19 cze 21:47
razor: a jaki ten pomysł?
19 cze 21:52
Mila:
1)
Napisz równanie okręgu o środku
A(2,6) i promieniu R=2√15
Znajdujesz punkty B i C jako punkty przecięcia z okręgiem
(x−6)2+(y−4)2=20
19 cze 21:52
Lukas:
skorzystać ze wzoru na długość odcinka, napisałem wyżej przecież
|AB|=2√15
tylko nie wiem jak zapisać to ?
19 cze 21:53
Lukas:
zrobię tamtym sposobem ale najpierw chcę dokończyć swoją myśl.
19 cze 21:55
Lukas:
np jak punkt nalezy do prostej y=x−4
(x−2)2+(x−4−6)2=60
ale jak to zapisać w przypadku okręgu ?
19 cze 21:58
Mila:
To właśnie podałam Ci sposób ze wzoru na długość odcinka do kwadratu , tak samo razor.
19 cze 22:00
Lukas:
Nie? Wy każecie tworzyć nowy okrąg, mi chodzi o coś innego..
19 cze 22:02
razor: a co opisuje równanie okręgu? przecież to nic innego jak wszystkie punkty w określonej długości
od środka
19 cze 22:04
Lukas: ale to nie jest tak samo jak z punktem który leży na prostej, dobra odpuszczam to zadanie na
razie.
19 cze 22:07
Mila:
Długość odcinka AB
|AB|=2√15
B=(x,y)
√(x−2)2+(y−6)2=2√15 masz długość AB, podnoszę obustronnie do kwadratu
(x−2)2+(y−6)2=4*15 i to już jest równanie okręgu,
Ponieważ B(x,y) leży na okręgu (x−6)2+(y−4)2=20, to musisz rozwiązać układ równań.
Jeśli wiesz na jakiej prostej leżą A i B , to można inaczej.
19 cze 22:10
Lukas: no własnie ja podałem przykład jak punkt leży na prostej..
19 cze 22:25
Lukas: a po dwa czemu mam niby tworzyć nowe równanie okręgu ?
19 cze 23:02
zawodus: Nie rozumiesz zatem w ogóle tego zadania.
20 cze 07:20
Lukas:
Rozumiem zadanie.
20 cze 21:30
Mila:
To w czym problem, umiesz cyrklem i linijką wykreślić, gdybyś znał długość boku?
20 cze 21:33
Lukas:
W okrąg wpisujemy trójkąt równoboczny..
20 cze 21:34
5-latek:
20 cze 21:41
Mila:
Właśnie, wbijasz cyrkiel w punkt A i kreślisz okrąg o promieniu a=2√15 i otrzymujesz
punkty przecięcia z zielonym okręgiem (21:38). To przetlumacz teraz na czynności rachunkowe.
20 cze 21:42
Mila:
Pomysł pięciolatka ładny do konstrukcji, ale jak to przetłumaczyc na rachunki geometrii
analitycznej?
20 cze 21:44
Lukas:
To wychodzi, że nie znam konstrukcji, ale czemu mając punkt należacy do prostej y=x+3
(x−3)+(x+3−4)=20 jakoś przykładowo podałem a dla okręgu tak nie można zrobić ?
20 cze 21:45
Mila:
Nie rozumiem zapisu z 21:45.
Co tam zrobiłeś?
Dlaczego nie odpowiesz mi na pytanie z 21:42?
20 cze 21:48
Lukas:
Nie wiem co mam robić mam tylko punkt.
20 cze 21:50
Mila:
Wbijasz cyrkiel w punkt A(2,6), czyli to jest środek okręgu
kreślisz okrąg o promieniu równym 2√15 , czyli masz r=2√15 i srodek okręgu,
to
mozesz napisać rownanie tego okręgu:
(x−2)2+(y−6)2=(2√15)2
Następnie widzisz punkty przecięcia ,ale trzeba obliczyc wsp. ,
szukasz teraz punktów przecięcia z okręgiem zielonym, znasz równanie.
W takim razie rozwiąż układ równań i otrzymasz wsp. punktów B i C.
20 cze 22:02
Lukas:
Dziękuję, spróbuje jakoś zrozumieć. Choć zawsze podobne zadania robiłem inaczej.
20 cze 22:08
Mila:
Mozesz zrobić swoim sposobem i porównamy wyniki.
20 cze 22:26
Lukas:
Właśnie nie mogę zrobić moim sposobem bo nawet nie wiem jak to zapisać.
20 cze 22:29
Mila:
No to chyba rozumiesz co napisałam 22:02, wykonaj.
20 cze 22:34
Lukas:
x2−12x+y2−8y=−32
x2+4x+y2−12y=20
20 cze 22:42
Mila:

x
2−12x+y
2−8y=−32
x
2−4x+y
2−12y=20 odejmuje stronami
−12x+4x −8y+12y=−32−20
−8x+4y=−52
4y=8x−52
y=2x−13
podstawiam do równania(x−6)
2+(y−4)
2=20
(x−6)
2+(2x−13−4)
2=20
x
2−12x+36+4x
2−68x+289−20=0
5x
2−80x+305=0 /:5
x
2−16x+61=0
Δ=256−244=12
√12=2
√3
| | 16−2√3 | |
x= |
| =8−√3 lub x=8+√3 |
| | 2 | |
y=16−2
√3−13=3−2
√3 lub y=16+2
√3−13=3+2
√3
Zobacz, czy zgadza sie z odpowiedzią.
20 cze 23:17
Lukas: Dziękuję, ale i tak jutro będę miał kilka pytań.
21 cze 16:35
Mila:
21 cze 19:09