Wyznacz równania wspólnych stycznych do okręgów.
Radek:

Witam
Wyznacz równania wspólnych stycznych do okręgów.
Mam równania dwóch okręgów i mam napisać równania wspólnych stycznych ma ktoś pomysł jak to
można rozwiązać ?
19 cze 21:16
Lukas:
Takich stycznych będzie n podaj treść zadani i dane !
19 cze 21:46
Radek:
x2+y2=5
oraz
(x−5)2+(y−5)2=20
19 cze 21:56
Radek: to są równania okręgu a treść jak wyżej
19 cze 21:57
Radek: ma ktoś pomysł ?
19 cze 22:16
Bogdan:

Styczna y = ax + b
x
2 + y
2 = 5 i y = ax + b ⇒ x
2 + (ax + b)
2 = 5, stąd obliczamy Δ
1
oraz
(x − 5)
2 + (y − 5)
2 = 20 i y = ax + b ⇒ (x − 5)
2 + (ax + b − 5)
2 = 20,
stąd obliczamy Δ
2
Teraz trzeba rozwiązać układ równań z niewiadomymi a, b: Δ
1 = 0 i Δ
2 = 0
Otrzymamy 4 rozwiązania:
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
1) a = |
| i b = − |
| ⇒ y = |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
2) a = − |
| i b = |
| ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3) a = 2 i b = 5 ⇒ y = 2x + 5
4) a = −2 i b = 5 ⇒ y = −2x + 5
20 cze 01:44
Radek: x2+(a x+b)2 = 5
a2 x2+2 a b x+b2+x2−5 = 0
I jak z tego obliczyć deltę ?
20 cze 09:33
razor: nie tak się podnosi do kwadratu

x
2 + (ax+b)
2 = 5
(x−5)
2 + (ax+b−5)
2 = 20
x
2 + a
2x
2 + 2abx + b
2 − 5 =0
x
2 − 10x + 25 + a
2x
2 + b
2 + 25 + 2abx − 10b − 10ax − 20 = 0
(a
2+1)x
2 + 2abx + b
2−5 = 0
(a
2+1)x
2 + (2ab−10a−10)x + b
2−10b+30 = 0
Δ
1 = (2ab)
2 − 4(a
2+1)(b
2−5) = 0
Δ
2 = (2ab−10a−10)
2 − 4(a
2+1)(b
2−10b+30) = 0
taki przyjemny układ równań do obliczenia
20 cze 11:31
Mila:
Z odległości środka okręgu od prostej stycznej jest mniej rachunków.
x
2+y
2=5 O=(0,0) , r=
√5
(x−5)
2+(y−5)
2=20 , S=(5,5), R=2
√5
1) odległość stycznej od punktu (0,0)
s: styczna − y=ax+b⇔ax−y+b=0
|b|=
√5*
√a2+1 /
2
(*)
b2=5*(a2+1)
===========
2) odległość stycznej od punktu (5,5)
| |a*5−1*5+b| | |
| =2√5⇔|5a−5+b|=2√5*(√a2+1 /2 |
| √a2+1 | |
|5a+b−5|
2=4*5(a
2+1} korzystam z (*) i podstawiam
|5a+b−5|
2=4b
2⇔
5a+b−5=2b lub 5a+b−5=−2b
| | 5 | | 5a | |
b=5a−5 lub −3b=5a−5⇔b= |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | |
=============================
Wracamy do równania :
b2=5*(a2+1)
dla b=5a−5 mamy : (5a−5)
2=5a
2+5
styczne (zewnętrzne)
25−50a+25a
2=45a
2+45
| | 5 | | 10 | | 5 | | 5 | | 5 | |
b= |
| + |
| =5 lub b= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 6 | | 2 | |
Styczne ( wewnętrzne )
| | 1 | | 5 | |
y=−2x+5 lub y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
==========================
20 cze 18:39
Jacek: A można by takie zadanie na maturze rozwiązać bardziej geometrycznym sposobem i dostać komplet
punktów?
5 maj 18:49
123: W podobnym zadaniu mam problem, napiszę do do postu Mili 18:39
Zastosowałem najpierw równanie odległość S1 od stycznej = odl S2 od stycznej
i po rozpisaniu na dwa przypadki z wartości bezwzględnej mam problem
dwa równania stycznych wychodzą mi poprawnie lecz w tym przypadku współczynnik b się skraca i
następnie korzystam z z odległość S1 od stycznej = promieniowi dokładna liczba
Lecz dla drugiego przypadku z wartości bezwzględnej jak wiadomo "b" się nie kasuje i potem po
wyznaczeniu np a zależnego od b z tego równania i po wstawieniu podobnie do równania odl S2
od stycznej = r wychodzi tylko jedna styczną i to błędna
20 wrz 19:28
123: Powinno wyjść poprawnie prawda? Sprawdziłem wiele razy i nigdzie nie mam błędu rachunkowego a
styczną która wychodzi z tego drugiego przypadku jest styczną na kalkulatorze graficznym tylko
do jednego z okręgów
20 wrz 19:29
123: Zamiast do obydwu
20 wrz 19:29
chichi:
podaj polecenie i równania stycznych które otrzymałeś
20 wrz 19:43
123: Jest to zadanie z olimpiady nie można
20 wrz 19:57
123: Ale takie równanie powinno dać wszystkie 4 styczne prawda?
20 wrz 19:57
123: a następnie podstawienie tego drugiego przypadku z wartością bezwzględną do tego drugiego
równania
20 wrz 19:58
chichi:
no to czego tu dziecko szukasz, olimpiada jest dla utalentowanych, a nie tych którzy się forum
posiłkują i rozwiązań po necie szukają
20 wrz 20:13
123: Mam błąd sam znalazłem spaduwa
20 wrz 20:23
123: Zgodzę się z tym nie pytałem konkretnie sam do tego doszddelm
20 wrz 20:23