ałłaaaaaa
nadi: a tą czarną magię−wielomiany kto to wymyślił po co to komu, ale dobra kto to wie jak zrobić?
rozwiąż równanie
a).
(5x−1)(3x kwadrat−12)=0
b).
x do trzeciej=x kwadrat+2x
19 cze 21:16
19 cze 21:28
nadi: tyle to też wiem gdzie to szukać ale chcę pomocy bo nie wiem jak to napisać niema nigdzie z
tego przykładu
19 cze 21:38
WW: b)
x3=x2+2x
x3−x2−2x=0
x(x2−x−2)=0
Dalej sobie sam radź
19 cze 21:42
Janek191:
a) ( 5 x − 1)*( 3 x2 − 12) = 0
5x −1 = 0 lub 3x2 − 12 = 0
5x = 1 lub 3x2 = 12 / : 3
x = 15 lub x2 = 4
x = 15 lub x = − 2 lub x = 2
==============================
20 cze 07:06