równanie różniczkowe
shab: Hejka ktoś pomoże z takim równaniem różniczkowym?
Rozwiąż równanie różniczkowe: dydx=ytgx+2cosx2
Liczę równanie liniowe
dydx=ytgx
∫dyy=∫ytgx
y=−cosx*C
Dochodzę do momentu kiedy po uzmiennieniu stałej i wyliczeniu pochodnej nie skraca mi się
postać:
−C'(x)cosx+C(x)sinx−C(x)cosxtgx=2cosx2
19 cze 21:09
shab: cos
2 x tam jest
19 cze 21:11
shab: ok rozwiązane
−C'(x)cosx+C(x)sinx−C(x)cosxtgx=2cosx
2
to przecież
−C'(x)cosx+C(x)sinx−C(x)cosx
sinxcosx=2cosx
2
dla potomnych
19 cze 21:43