matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Asia:
oblicz granice x = 3t + 1 y = 2t + 2 lim(t−>0) x
4
+ y
4
+ 2xy − 21 = ?
19 cze 20:56
pigor:
..., skoro t→0 i x=3t+1 i y=2t+2 ⇒ x=3*0+1=1 i y= 2*0+2=2, czyli (x,y)=(1,2), więc lim
t→0
(x
4
+y
4
+2xy−21)=1+16+4−21= 0 i tyle . ...
19 cze 21:52