xxx
alicja: funkcja wymierna rozwiąż równanie
x/x+3=x−1/x
19 cze 19:25
Lukas:
D=R\{−3.0}
i teraz na krzyż
19 cze 19:26
19 cze 19:37
alicja: pokaż jak to się rozwiązuje nie jest to zadanie nie bój się daję przykłady bo się muszę tego
nauczyć
19 cze 19:47
Lukas: w linku masz jak się rozwiązuję, tak trudno kliknąć ?
19 cze 19:51
alicja: to się tak mocno rozpisuje? nie rozumiem co z czego do czego dobra oleja te zadania nie będę
się tego uczyć
19 cze 20:05
Bogdan:
| | x | | 1 | |
A poza tym zapis alicji jest taki: |
| + 3 = x − |
| , nie uczono w szkole |
| | x | | x | |
kolejności działań?
Gdyby zapis był taki, jak odczytał to
Lukas, to
alicja zapisała by go tak:
x/(x + 3) = (x − 1)/x, ale nawiasów w jej zapisie nie ma.
19 cze 20:06
alicja: hej Lukas ma dobrze napisane równanie tak to ma być tylko nie umiem sobie z tym poradzić
19 cze 20:11
Bogdan:
Nawiasy chyba umiesz alicjo wstawić, są na klawiaturze.
19 cze 20:31
19 cze 20:38
Mila:
x*x=(x−1)*(x+3)
x2=x2+3x−x−3 /−x2
0=2x−3
Dokończ.
19 cze 20:46