| 3x−1 | ||
czy ktoś ma pomysł jak narysować wykres takiej funkcji y= | ||
| x−1 |
| a | ||
doprowadź do | +q a to już znana funkcja | |
| x−p |
| 3x−1 | 3(x−1) + 2 | 2 | ||||
y = | = | = 3 + | to już wiesz jak? | |||
| x−1 | x−1 | x−1 |
Doprowadz ta postac do postaci kanonicznej
Jesli nie wiesz jak to po prostu podziel 3x−1:x−1
| 2 | ||
3 + | to powinienem wiedzieć, tylko rzucę okiem w zeszyt. Dziękuję za wskazówkę. | |
| x−1 |
| 2 | ||
zapisz go sobie tak f(x)=y= | +3 wtedy jest lepiej widac | |
| x−1 |