Korzystając z kryterium a'Alemberta zbadać zbieżność szeregów:
Jagodzianeczka: Bardzo bym poprosiła o pomóc w dokończeniu tych dwóch szeregów.
1)∑n2sin(π/2n)
lim((n+1)2sin(π/2(n+1)))/n2sin(π/2n)=((n+1)/n)2sin(π/2n)+1/sin(π/2n)
2)∑n!/nn
lim(n+1)!/(n+1)(n+1)*nn/n!=nn/(n+1)n
19 cze 17:56
sushi_ gg6397228:
| | licznik | |
jest takie coś jak kreska ułamkowa |
| |
| | mianownik | |
tego sie czytać nie da− oczy bolą
19 cze 17:57
Godzio:
| | π | | π | | π | | π | |
sin |
| = sin(2 * |
| ) = 2sin |
| cos |
| |
| | 2n | | 2n + 1 | | 2n + 1 | | 2n+1 | |
Może to pomoże?
19 cze 17:58
zombi: 2)
| (n+1)! | | nn | | (n+1)*(n!) | | nn | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)(n+1)n | | n! | |
19 cze 18:04
zombi: 1) Np. tak (ale niech ktoś spojrzy)
dla x>0 zachodzi sinx < x, wobec tego u nas
| | π | | π | | π | | π | |
sin( |
| ) < ( |
| ) ⇔ n2*sin( |
| ) < n2*( |
| ) |
| | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | |
Rozpatrzymy szereg.
Z kryt. d'Alemberta
| an+1 | | (n+1)2*π | | 2n | | 1 | | n+1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| *( |
| )2 → |
| < 1, |
| an | | n2*π | | 2n+1 | | 2 | | n | | 2 | |
zatem jest zbieżny, na mocy kryterium porównawczego również początkowy jest zbieżny
19 cze 18:15
zombi: Chociaż sposób Godzia lepszy
19 cze 18:26
Jagodzianeczka: Dziękuje za pomoc, postaram się dodawać bardziej czytelne wpisy.
19 cze 19:28