Trygonometria
Vader: Witam ; )
Czy ktoś mógłby przedstawić mi tok , w jakim trzeba zrobić następujące zadanie? od czego zacząć
, co z czego wynika etc..bo totalnie nie rozumiem.
Wyznacz zbiór wartości funkcji y=2sin(2x+π3)+1.
7 lis 19:30
psotka:
−1≤ sinx≤1 /*2
−2≤ 2sinx≤ 2 / +1
−1≤2sinx +1 ≤ 3
Zw= <−1,3>
7 lis 19:38
alfa: Chodzi o to jakie wartości może przyjmować y.
Sinus przyjmuje wartości od −1 do 1. Jak pomnożysz to przez dwa to będzie przyjmować wartości
od −2 do 2, na koniec trzeba dodać do tego 1.
Zatem zbiorem wartości danej funkcji będzie <−1; 3>.
7 lis 19:39
psotka:
inaczej:
amplituda , czyli wychylenie jest od <−2,2>
po przesunięciu w górę o 1 jednostkę otrzymasz wychylenie: <−1,3>
Zw= <−1,3>
7 lis 19:41
Vader: Dziękuje Wam bardzo

Mam nadzieję że mogę liczyć na Waszą dalszą pomoc ;>
7 lis 20:10
Vader: y=5cos2(x−π5)
Czyli robiąc to co WY...−1≤cosx≤1 / do kwadratu − > 1≤cos2x≤1
ta piątka.. w odpowiedzi jest x∊(0,5)..to znaczy że tamto −1 zeruje się ? jak to jest?
7 lis 20:23
Vader: hm?
7 lis 21:35
alfa: Normalnie cosinus przyjmuje wartości od −1 do 1, ale z racji tego, że podnosisz go do kwadratu
to będzie przyjmować tylko wartości dodatnie (dowolna liczba rzeczywista podniesiona do
kwadratu będzie większa lub równa 0), czyli od 0 do 1. I teraz mnożysz 0 i 1 razy 5 i
otrzymasz końcowy zbiór wartości tej funkcj, czyli Zw = <0;5>.
Zwracaj uwagę na rodzaj nawiasów. W odpowiedzi powinny być nawiasy ostre.
7 lis 21:42
Vader: Rozumiem ; ) dziękuje alfa , naprawdę mi pomogłeś. 1sin2x+1 , trapi mnie ta
jedynka..czego ona się tyczy?
7 lis 21:47