Granice
Granice: Mam problem jak policzyć następujące granice:
a) lim x→0 4x3sin2x (czy ∞*0 może być wynikiem czy traktujemy to też jak symbol
nieoznaczony i kombinujemy dalej?)
b) lim x→0 arctgxx (czy to jest 1?)
c) lim x→∞ n(ln(n+1)−ln(n))
d) limx→∞ (1+√n2+1−n)n
Prosiłbym o jakieś wskazówki jak się za to zabrać.
19 cze 17:19
Mila:
1) wykorzystajesz granicę:
W takim razie
| | 4x | | 2*(2x) | | 2 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| |
| | 3 *sin(2x) | | 3 *sin(2x) | | 3 | |
19 cze 17:24
Granice: Czyli że robimy 23 * (sin(2x)2x)−1 ?
19 cze 17:30
Mila:
b) 1
c)
| | n+1 | |
limn→∞ [n*ln(n+1)−ln(n)]=limn→∞ [n*ln( |
| )]= |
| | n | |
| | 1 | |
=limn→∞ ln(1+ |
| )n=lne=1 |
| | n | |
19 cze 17:33
Mila:
Wystarczy pamiętać, że też zachodzi :
19 cze 17:36
Mila:
17:30 tak
19 cze 17:36
Mila:
d) spróbuj sam, pisz w razie kłopotów.
19 cze 17:54
Granice: Kurde zapomniałem że logarytmy o tych samych podstawach idzie dodawać i odejmować...
Ogólnie to ,,n" mnoży cały nawias a nie tylko ln(n+1) czyli będzie coś takiego: lim →∞
n(lnn+1n) i z moich obliczeń wynikało by że na końcu wyjdzie ∞ ?
19 cze 17:57
Granice: Edit Ok jednak jest dobrze
19 cze 18:00
Mila:
Pamiętaj o granicy :
19 cze 18:04
Granice: Ogólnie w tym przykładzie d z moich obliczeń wychodzi mi e12 i nie wiem czy to jest
poprawna
odpowiedź?
19 cze 18:07
Mila:
Tak.
√e
19 cze 18:15
Granice: Ogólnie to dzięki za pomoc wydaję mi się że to d jest OK
19 cze 18:15
Mila:
d)
lim
n→∞(1+
√n2+1−n})
n=
| | 1 | |
=limn→∞[(1+ |
| )√n2+1+n](n/(√n2+1+n)=e1/2=√e |
| | √n2+1+n | |
19 cze 18:22