Współrzedne na okręgu w zależnośći od kąta nachylenia promienia do osi x
nickiel: Witam, potrzebuje do programu funkcje która w zależności od podanego kąta nachylenia promienia
(tylko dla α ∊ <0;180*>) będzie mi wyznaczała współrzędne x i y na okręgu.
mam dany promień, współrzędne środka i kąt α. Proszę o jakąś wskazówkę jak policzyć
współrzędne.
Jedyne do czego udało mi dojść to że:
x=r*cosα
y=r*sinα
Tylko jak uwzględnić tu jeszcze współrzedne środka
Pozdraiwam
19 cze 16:42
nickiel: O Boże już wiem, sory za głupie pytanie.
Może komuś sie przyda
x=x0 + cosα
y=y0 + sinα
19 cze 16:53