błagam pomóżcie
Carrolinexd: Ciało o ładunku 0,001 C i masie 100g rozpędziło się w polu elektrycznym na drodze z punktu X
do
punktu Y i uzyskało prędkość 10 m/s. Poza siłami elektrycznymi na ciało nie działały żadne
inne siły. Jakie jest napięcie pomiędzy punktami X i Y?
7 lis 19:18
alfa: Napięcie to różnica potencjałów pomiędzy dwoma punktami lub innymi słowy stosunek pracy
wykonanej podczas przenoszenia ładunku elektrycznego między punktami, dla których określa się
napięcie, do wartości tego ładunku.
U = ΔW/Q
ΔW = Ek2 − Ek1
Z racji tego, że v0 = 0, to Ek1 = 0, czyli ΔW = Ek2
ΔW = Ek2 = mv2/2
U = (mv2)/2Q = 5000V
7 lis 21:38