matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Agnieszka:
Hej. mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze licze pochodną ln
2
(2x)? bo wychodzi mi tak:
1
2
4
2
2ln(2x)'=2*
*(2x)'=
*2=
=
2x
2x
2x
x
19 cze 16:23
Toskan:
y' = [pochodna potęgi] * [pochodna logarytmu] * [pochodna funkcji 2x] y = [ ln (2x) ]
2
1
2 ln(2x)
y' = 2 ln(2x) *
* 2 =
2x
x
19 cze 16:29
Agnieszka:
Dzieki
19 cze 16:31
Dziadek Mróz:
y = ln
2
(2x) y = u
2
u = ln(v) v = 2x y' = [u
2
]' = 2u * u' = (1) ...
1
u' = [ln(v)]' =
* v' = (2) ...
v
v' = [2x]' = 2
1
1
... (2) =
* 2 =
2x
x
1
2ln(2x)
... (1) = 2*ln(2x) *
=
x
x
19 cze 16:55