matematykaszkolna.pl
Pomoże mi ktoś w rozwiązaniu zadania ? Nieznajomy : Chodzi o matematykę finansową . W zasadzie zadanie mam już rozwiązane , ale paru rzeczy w nim nie rozumiem . W banku A kapitał wzrasta o połowę w ciągu 1 r. 5 miesięcy i 20 dni przy kapitalizacji ciągłej w banku B wzrasta dwukrotnie w ciągu 30 miesięcy przy kapitalizacji kwartalnej . Który bank oferuje korzystniejsze warunki kredytowania ? Z bankiem A nie mam problemów wiem jak obliczyć , gorzej już jest z bankiem B . Wiem ,że : m=4( bo jest to kapitalizacja kwartalna) k=10 ( nie mam pojęcia dlaczego jest 10 a nie 30 ? ) r=? Zadanie wiem jak wykonać ,ale nie wiem ,dlaczego K=10 przecież w zadaniu jest napisane ,że "wzrasta dwukrtonie w ciągu 30 miesięcy "
19 cze 14:37
Nieznajomy : Będę wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy . Z góry dziękuję emotka
19 cze 14:39
Nieznajomy : Odpowie ktoś ? Proszę , jak nie zdam tego egzaminu to będę miał poprawkę we wrześniuemotka
19 cze 14:48
daras: skoro masz już w zasadzie rozwiązane, to czego oczekujesz wiecej ?
19 cze 15:34
nieznajoma: nie wiem czemu k masz oznaczone jako ilosc okresow. bo 30 miesiecy to inaczej 10 okresow w kapitalizacji kwartalnej. nie wiem jak to robisz. ale na twoim miejsu policzyla bym efektywna stope procentowa. i zobaczyla ktora jest korzystniejsza. fajnie sie to liczy w excelu w funkcjach finansowych tam masz funkcje efect.
19 cze 15:41