Pomoże mi ktoś w rozwiązaniu zadania ?
Nieznajomy : Chodzi o matematykę finansową . W zasadzie zadanie mam już rozwiązane , ale paru rzeczy w nim
nie rozumiem .
W banku A kapitał wzrasta o połowę w ciągu 1 r. 5 miesięcy i 20 dni przy kapitalizacji ciągłej
w banku B wzrasta dwukrotnie w ciągu 30 miesięcy przy kapitalizacji kwartalnej . Który bank
oferuje korzystniejsze warunki kredytowania ?
Z bankiem A nie mam problemów wiem jak obliczyć , gorzej już jest z bankiem B .
Wiem ,że :
m=4( bo jest to kapitalizacja kwartalna)
k=10 ( nie mam pojęcia dlaczego jest 10 a nie 30 ? )
r=?
Zadanie wiem jak wykonać ,ale nie wiem ,dlaczego K=10 przecież w zadaniu jest napisane ,że
"wzrasta dwukrtonie w ciągu 30 miesięcy "
19 cze 14:37
Nieznajomy : Będę wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy . Z góry dziękuję
19 cze 14:39
Nieznajomy : Odpowie ktoś ? Proszę , jak nie zdam tego egzaminu to będę miał poprawkę we wrześniu
19 cze 14:48
daras: skoro masz już w zasadzie rozwiązane, to czego oczekujesz wiecej ?
19 cze 15:34
nieznajoma: nie wiem czemu k masz oznaczone jako ilosc okresow.
bo 30 miesiecy to inaczej 10 okresow w kapitalizacji kwartalnej.
nie wiem jak to robisz. ale na twoim miejsu policzyla bym efektywna stope procentowa. i
zobaczyla ktora jest korzystniejsza. fajnie sie to liczy w excelu w funkcjach finansowych tam
masz funkcje efect.
19 cze 15:41