wykres funkcji wykładniczej
tyu:
| | 1 | |
czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak narysować wykres y=2−( |
| )x |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wiem jak narysować wykres y=( |
| )x −2 ale nie wiem jak ten powyżej. |
| | 2 | |
Chodzi mi tylko o podpowiedź a nie wykonanie.
19 cze 14:19
Lukas:
19 cze 14:21
nieznajoma: 1. pomysl co sie stanie jak postawisz minus przed 1/2
2. zamiast obnizyc o 2 jednostki w dol to podniesiesz w gore o 2 jednostki
19 cze 14:22
tyu: | | 1 | | 1 | |
aha, czyli zamieniam kolejnością "− |
| x" oraz "2" i rysuję f(x)=−( |
| )x +2. |
| | 2 | | 2 | |
Dziękuję za wyjaśnienie
19 cze 14:26
5-latek:

rysujeszy=−(1/2)
x i przesuwasz go o 2 w gore
| | 1 | | 1 | |
mozesz to zapisac inaczej y=−( |
| )x+2 lub tez y=−(2−1)x+2 bo |
| = 2−1 |
| | 2 | | 2 | |
19 cze 14:28
5-latek: Troche sie gramolilem
19 cze 14:30
nieznajoma: nie zamieniasz kolejnoscia. po prostu bez minusa gdy x jest coraz wiekszy dostajesz coraz
mniejsze liczby. gdy ten minus sie pojawil wrecz przeciwnie coraz wieksze.(1/2>1/4 natomiast
−1/2<−1/4) a liczba bez x. w naszym przypadku 2 mowi o tym o ile podnosisz wykres badz
obnizasz
19 cze 14:31
tyu: dziękuję wszystkim za pomoc. Wiem jak te wykresy rysować (póki nie napotkam takiego, którego
nie będę umiał

, tylko nie wiedziałem jak właśnie narysować wykres np "2−(0,5)
x"
czyli jakaś "liczba" minus/ plus jakaś "niewiadoma x"
ponieważ nie wiedziałem co i o jaki wektor mam przesuwać. A jeśli się przestawi kolejność, to
wszystko jest jasne.
19 cze 14:38