Proszę o pomoc :( - szeregi
Aga: ∞
∑
1n(n+1)
n=1
Jak zbadać zbieżność tego szeregu? Za pomocą kryterium całkowego można?
Dzięki wszystkim
19 cze 13:06
Krzysiek: jak są spełnione odpowiednie warunki to czemu nie..
ale chyba łatwiej i szybciej skorzystać z kyrterium porównawczego czy ilorazowego
19 cze 13:53
19 cze 14:12
Krzysiek: dobrze.
19 cze 14:23
zombi: Albo tak, obliczając sumę:
Zauważ, że
Wobec tego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ... + ( |
| − |
| ) = |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
Stąd
lim
n→∞S
n = 1. Zatem szereg zbieżny.
Albo zwyczajne kryterium porównawcze:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| < |
| <−− szereg harmoniczny rzędu α=2, zbieżny, zatem nasz |
| n(n+1) | | n2+n | | n2 | |
szereg również jest zbieżny.
19 cze 14:41