uczę się tego i daję taki przykład-rozwiąż mi to dokładnie żebym się nauczyła
ala: a jak to zrobić jaki jest wzór?
W(x)=x do trzeciej−2x do drugiej−3x+6
19 cze 12:14
daras: naucz sie najpierw pisać potęgi
19 cze 12:44
daras: x " ptaszek" 2 = x2
19 cze 12:44
daras: ptaszek znajduje się nad "6"
19 cze 12:44
daras: przynajmniej na mojej klawiaturze
19 cze 12:45
Toskan:
Aby uzyskać 127 trzeba wpisać 12^7
Aby uzyskać 100200 trzeba wpisać 100^{200}
19 cze 13:00
Dziadek Mróz:
W(x) = x3 − 2x2 − 3x + 6 = x2(x − 2) − 3(x − 2) = (*)
podkreślone dlatego tak, że jak wymnożymy to mamy ... − (3x − 6) = −3x + 6
(*) = (x2 − 3)(x − 2)
19 cze 13:21
ala: dzięki dziadku mróz teraz ale czemu wynik jest (x kwadrat−3)(x−2)
19 cze 13:35
5-latek: Powiem CI dlaczego (nie bede taki chociaz dziadkiem ju z jestem ale nie mrozem )

Patrz dobrze i analizuj
Masz ze W(x)= x
3−2x
2−3x+6= grupowanie wyrazow (jedna z nmetod rozkladu woelomianow na
czynniki) wiec 1 z 2 i 3 z 4 =
x2(x−2)−3(x−2) teraz widzisz wspolny czynnik (x−2)
Jest takie dzialanie na liczbach rzeczywistych jak rozdzieklnosc mnozenia wzgledem dodawania
/odejmowania . Tutaj mamy odejmowanie
Zobacz mamy tak
a*b−c*b=b(a−c)
Teraz u Ciebie patrz na to czerowone a=x
2 b=(x−2) c=3 wiec teraz wedlg tego
zielonego napisz jak mozesz inaczej zapisac to czewrone
jak napiszsesz to zobacz na post 13:21 i czy to jest to samo i napisz co zrobilismy
19 cze 14:16
xxxx: może być tak
x kwadrat *(x−2)−3*(x−2)=(x−2)(x kwadrat−3) dobrze?
19 cze 17:21
sushi_ gg6397228:
jeszcze rozpisz słownie dwa, trzy, iks −−> to będzie sie lepiej czytało
19 cze 17:25
5-latek: MOze byc tez tak to jest przeciez obojetne gdyz wiemy ze mnozenie jest przemienne
A to oznacza ze wartosc iloczun nie zalezy od kolejnosci czynnikow
czyli mozemy zapisac ze a*b=b*a
Zobacz na przyklad 2*5=10 ale tez 5*2=10 przestawilem kolejnosc czynnikow a wartosc
iloczynu sie nie zmienila
W naszym przykladzie masz a= (x−2) to jeden czynnik i b=(x2−3) to drugi czynnik
Wie to jest obojetne jak zapiszsesz (x3−3)(x−2) czy (x−2)(x2−3)
Ale to nie jest jeszce koniec zadania gdyz x2−3 mozna jeszce rozlozyc na wielomiany nizszsego
stopnia
Wiec albo skorzystasz ze wzoru skroconego mnozenia (a2−b2)=(a−b)(a+b)
lub rozwiaz takie rownanie x2−3=0 to x2=3 to x=ile ? lub x=.... ile
19 cze 17:33
5-latek: czy wiesz jak ?
19 cze 17:51