jeszcze to bo to dla mnie czarna magia i z góry dzięki
izunia: oblicz dla jakiej wartości parametru m liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x do trzeciej+5x do drugiej−3mx+1
19 cze 11:43
sushi_ gg6397228:
od czytania bolą oczy,
zapisz to wzorem, z boku masz ściągę
19 cze 11:44
Darth Mazut: WSKAZÓWKA: W(−1) = 0
19 cze 11:48
izunia: mógłbyś mi to rozpisać jak się takie rozwiązanie pisze?
19 cze 13:46
5-latek: Ala izunia . NIech bedzie
Najpierw taka uwaga . Masz takie cos jak wpisz a otrzymasz .
Wiesz co to jest pierwiastek wielomianu (jak jest jego definicja ?
jesli nie to sie zapoznaj(w ksiazce masz
W(−1)=0 to x3+5x2−3mx+1=0
teraza do rownania za x wstawiasz x=−1
wiec dostaniesz
(−1)3+5*(−1)2−3*m*(−1)=0 i teraz to rozwiaz
19 cze 14:04
izunia: dobrze jak nie to popraw
−1+5*1−3*(−1)=6*1−3=6−3=3
19 cze 19:43
sushi_ gg6397228:
a gdzie "m" uciekło ?
19 cze 19:56
izunia: hmmmm to jak to ma być?
19 cze 20:06
sushi_ gg6397228:
−1+5*1−3*(−1)*m=0
liczymy dalej
19 cze 20:08
izunia: ok
−6*(−2)*m=0
12*m=0
m=12
tak?czy poknociłam
19 cze 20:18
sushi_ gg6397228:
−1+5+3m=0
...
19 cze 20:22
sushi_ gg6397228:
teraz czytam i jeszcze zgubiła się "1" z poczatku zadania
W(x)=x3 +5x2−3mx+1
W(−1)=0
−1+5 +3m+ 1=0
...
19 cze 20:25
izunia: czyli całość jak ma być napisane? tak?
W(x)=x3 +5x2−3mx+1
W(−1)=0
−1+5 +3m+ 1=0
i to wszystko?
19 cze 20:43
sushi_ gg6397228:
trzeba obliczyć "m"
19 cze 20:53
izunia: a jak pomóż mi pokaż całe zadanie jak to zrobić
19 cze 22:26
5-latek: takie rownania rozwiazuje sie w szkole podstwowej a nie w liceum do ktorego chodzisz
| | 5 | |
−1+5+3m+1=0 (teraz −1 i +1 sie skroca i zostaje 5+3m=0 to 3m=−5 to m= − |
| |
| | 3 | |
19 cze 22:41