Całkowanie przez części
Agnieszka: Hej mógłby ktoś mi pomóc krok po kroku rozwiazać tą całkę? Mi wynik wychodzi tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| *(x2−3x+3)*sin(2x)+ |
| *[(2x−3)(cos2x)+ |
| sin(2x)]+C. Całkując przez części. |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Jednak na wolframalpha wychodzi inny wynik i nie wiem gdzie robie błąd.
∫(x
2−3x+3)cos(2x)dx
19 cze 11:19
daras: zróżniczkuj to sprawdzisz czy masz dobrze
wolf pokazuje jeden ze sposobów
19 cze 12:41
Toskan:
u = x2 − 3x + 3
dv = cos(2x)dx
du = (2x − 3)
v = 12sin(2x)
...=12(x2 − 3x + 3)sin(2x) − 12∫sin(2x)(2x − 3)dx =
u = 2x − 3
dv = sin 2x
v = −12cos(2x)
du = 2
...=12(x2 − 3x + 3)sin(2x) − 12 * (−12(2x − 3)cos(2x) + ∫cos(2x)dx) =
12(x2 − 3x + 3)sin(2x) + 14(2x − 3)cos(2x) − 14sin(2x) + C =
= 14sin(2x)(2x2 − 6x + 5) + 14(2x − 3)cos(2x) + C
19 cze 12:45
Agnieszka: Dzieki wielkie!
19 cze 13:46