Prosty dowód indukcyjny
Indukcja: Witam, mam problem z dowodami typiu coś
n>jakiegos n dla n>3
Mógłby mi ktoś ten przykład: 2
n>n
2 dla n≥5 w miarę rozpisać żebym mógł ogarnąć jak to
robić

Bo ma kilka tego a nie wiem czy np jak dla n=1 to jest prawdziwe to czy potem dla
n=n+1 wiedząć że 2
n>n
2 mogę podstawić coś z tego do równania n+1?
19 cze 09:51
Toskan:
Dla n=5 mamy 25 > 52 ⇔ 32 > 25
Dla n>5
Założenie indukcyjne: 2k > k2
Teza indukcyjna: 2k + 1 > (k + 1)2
Zaczynamy od założenia:
2k > k2
2k * 2 > k2 * 2
2k + 1 > 2k2
Aby indukcja zachodziła musi być 2k2 > (k + 1) 2
co będzie zachodzić dla k∊(−∞, 1 − √2)∪(1 + √2, +∞)
<5, +∞)⊂(−∞, 1 − √2)∪(1 + √2, +∞)
19 cze 10:14
Toskan: poprawka:
musi być 2k2 > (k + 1)2
19 cze 10:15
Indukcja: Dzięki wielkie
19 cze 12:30