jak się to rozwiązuje?
sandra: na czworokącie KLMN opisano okrąg. Miara kąta K jest o 50stopni mniejsza od miary kąta M i o
50stopni większa od miary kąta L. Oblicz miary kątów czworokąta.
19 cze 00:22
19 cze 00:30
sandra: proszę panie kolego pokaż mi to całe jak się rozwiązuje? przez wakacje wezmę korepetycje ale
teraz z waszą pomocą chcę to zrozumieć
19 cze 10:57
sushi_ gg6397228:
nie żartuj, że nie umiesz rozwiązać prostego układu równań ?
19 cze 11:28
19 cze 14:45
pigor: ..., na czworokącie KLMN opisano okrąg. Miara kąta K jest o 50
o mniejsza
od miary kąta M i o 50
o większa od miary kąta L. Oblicz miary kątów czworokąta.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., otóż, z treści zadania i tw. o czworokącie wpisanym w koło
masz układ 4 równań stopnia pierwszego np. taki :
(*)
K= M−50o i K= L+50o i K+M= 180o i L+N= 180o , no to np.
z równań
1 i 3: M−50+M=180
o i 2K=2M−100
o ⇔ 2M=230
o i 2K=130
o ⇔
⇔
M=115o i
K=65o, a stąd i równań
2 i 4 w (*) :
65
o=L+50
o i N=180
o−L ⇔
L=15o i N=180
o−15
o ⇒
N=165o . ...
19 cze 16:32