zespolone
owca: Jak zamienić
na postać trygonometryczną?
18 cze 22:24
18 cze 22:27
owca: dzięki wielkie
18 cze 22:42
owca: jeśli chciałoby się to komuś przeliczyć, to byłabym ogromnie wdzięczna za wynik (chciałam
sprawdzić czy mi dobrze wyszło).
18 cze 23:13
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
18 cze 23:23
Toskan:
Ja proponuję tak:
| −√2 − i√2 | | i + 1 | |
| = −√2 * |
| = |
| i√3 − 1 | | i√3 − 1 | |
| | (i +1)(i√3 + 1) | | √2 | |
= −√2 |
| = |
| * (−√3 + i + i√3 + 1) = |
| | 3i2 − 1 | | 4 | |
| | √2 − √6 | | √2 + √6 | |
= |
| + i |
| |
| | 4 | | 4 | |
|z| = 1
| | √2 − √6 | | √2 + √6 | | 7π | |
cos φ = |
| ⋀ sin φ = |
| wtedy φ = 105o = |
| |
| | 4 | | 4 | | 12 | |
Kąt wyznaczyłem pamiętając, że:
Postać trygonometryczna:
19 cze 09:28
owca: Całe zadanie polega na podniesieniu całej liczby do potęgi 2011
| | π | | π | |
ostatecznie wyszło mi: cos |
| −isin |
| |
| | 12 | | 12 | |
19 cze 14:03
Toskan: Zjadłaś minus przed cosinusem
19 cze 14:24