s
Kasia: Mam takie zadanie: Niech W[0,6] będzie unormowaną , liniowa przestrzenią wielomianów
skończonego stopnia, na odcinku [0,6]. Dla wielomianów w(x)=x+1 i v(x)=x−2 obliczyć g(w,v)
zdefiniowane jako:
g(w,v)=
całka od 0 do 6 |w(x)v(x)|dx||w||*||v||
gdzie ||w||=
√całka od 0 do 6 |w(x)|2dx
No i licznik obliczam odejmują v(x) od w(x), opuszczając moduł i całkując, w mianowniku normę w
obliczam z powyższego wzoru a skąd wziąć normę v(x) i po co jest to W[0,6] ?
Proszę o pomoc
18 cze 21:32
Kasia: Przepraszam, w liczniku mnożę w(x) i v(x)
18 cze 21:34
Kasia: ?
18 cze 21:57
Kasia: ?
18 cze 22:05
Godzio:
Tak samo jak w, tylko zamiast w wstawiasz v
18 cze 22:15
Kasia: no ale w takim razie po co jest to W[0,6]?
18 cze 22:23
Godzio:
Masz napisane w pierwszej linijce
18 cze 22:26
Kasia: to nigdzie się tej 6 ani 0 nie podstawia?
18 cze 22:34
Godzio:
W całce masz przecież
||v| = √ ∫06v2dx
18 cze 22:35
Kasia: coś mi się wydaje, że normę v trzeba jakoś inaczej wyliczyć
18 cze 22:55
Godzio:
No to licz inaczej.
18 cze 23:04