całka
ryba: jak rozwiązać taką całkę?
zapewne trzeba uprościć do wzoru ∫1/x dx ale moje umiejętności ograniczają się do wyciągnięcia
3 przed całkę. Jeszcze widzę, że w mianowniku jest wzór skróconego mnożenia.
18 cze 21:09
Mila:
Ułamki proste
| | 3 | | A | | B | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | (x−2)*(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
poradzisz sobie?
18 cze 21:14
ryba: | | 1 | |
czyli jeszcze trzeba wszystko razy |
| ? |
| | 4 | |
18 cze 21:19
Toskan:
www.etrapez.pl/filmy/kconizswzory/calki.pdf
wzór: 14
18 cze 21:24
Mila:
Należy obliczyc współczynniki A i B
| 3 | | A*(x+2)+B*(x−2) | |
| = |
| |
| (x−2)*(x+2) | | (x−2)*(x+2) | |
| | Ax+2A+B*x−B*2 | |
P= |
| = porządkujemy licznik |
| | (x−2)*(x+2) | |
| | x*(A+B)+(2A−2B) | |
= |
| |
| | (x−2)*(x+2) | |
A+B=0⇔A=−B
2A−2B=3
Podstawiamy
2*(−B)−2B=3
−4B=3
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= |
| | (x−2)*(x+2) | | 4 | | x−2 | | 4 | | x+2 | |
| | 3 | |
= |
| *(ln|x−2|−ln|x+2|)+C |
| | 4 | |
18 cze 21:39
ryba: dziękuję.
18 cze 21:58
Mila:
18 cze 22:29