A#6
Lukas:
Jak znaleźć równanie okręgu ?
a) opisanego na trójkącie
b) wpisanego w trójkąt
18 cze 21:05
jakubs: Na środek ciężkości trójkąta jest wzorek, więc byś miał już środek okręgu opisanego na
trójkącie.
18 cze 21:10
Mila:
Nie.
Wszystko zależy od tego jaki to trójkąt.
Najlepiej daj zadanie, bo co Ci po teorii, jak nie będziesz umiał zastosować.
18 cze 21:12
Lukas:
Napisz równanie okręgu
a) opisanego na trójkącie o wierz. A=(−3,4) B=(2,1) C=(6,9)
b) wpisanego w trójkąt o takich samych wierzch jak w podpunkcie a
18 cze 21:53
Mila:
Masz jakiś pomysł?
18 cze 21:56
Lukas:
a) układ równań ?
b) brak pomysłu
18 cze 21:58
Maslanek: Środek ciężkości a środek okręgu opisanego to dwie różne rzeczy
18 cze 22:03
Saizou :
układ nie jest trudny
18 cze 22:03
Mila:
a)
1) sposób
(x−a)2 (y−b)2=R2
wsp. punktów A,B,C spełniają równanie okręgu.
Będzie układ 3 równań z 3 niewiadomymi.
2) sposób napisać równanie symetralnych 2 boków, punkt przecięcia to będzie środek okręgu.
b) dwusieczne dwóch kątów, punkt przecięcia to środek okręgu wpisanego
18 cze 22:07
jakubs: Maslanek racja. Teraz wstyd się przyznać, że pisałem maturę i chcę iść na studia. Nie wiem
czemu sobie ubzdurałem, że to jest to samo
18 cze 22:08
Maslanek: Spoko, połowa ludzi nie wie, co to środek ciężkości albo raczej, gdzie go szukać

. Bo co to
środek cięzkości jeszcze podpowie intuicja
18 cze 22:09
Maslanek: Ten podpunkt b) jest kłopotliwy rachunkowo... Brzydki
18 cze 22:09
Lukas:
Dziękuję, teraz sobie poradzę
18 cze 22:11
Maslanek: Co do a) jeszcze trochę bardziej wyrafinowany sposób:
1) wyznaczyć wektory AB, AC
2) wyznaczyć wektory prostopadłe do nich
3) poprowadzić proste będące "przedłużeniem" tych wektorów i przechodzących przez środki
odpowiednich boków
4) znaleźć punkt przecięcia prostych − bedzie to środek okręgu.
Czyli inaczej wyznaczyć symetralne boków AB, AC i znaleźć punkt przecięcia. (z tamtego opisu
wydaje się łatwiej przy odpowiednich narzędziach)
18 cze 22:12
ICSP: b)
1o Piszemy wektory AB i AC
2o Normujemy je i dodajemy do siebie
3o Otrzymany wektor ma kierunek dwusiecznej kąta BAC
4o Piszemy równanie dwusiecznej kata w postaci parametrycznej wykorzystując punk A oraz
otrzymany wektor
5o Analogicznie postępujemy dla kąta ABC lub ACB
6o Rozwiązujemy układ równań złożony z dwóch dwusiecznych otrzymując w ten sposób punkt S
będący środkiem okręgu
7o Liczymy d(s ; pab) = d(S ; pac) = d(S ; pbc) = r
8o Piszemy równanie okręgu
18 cze 22:15
Maslanek: To w zasadzie po co je normować?
18 cze 22:17
ICSP: Patrz punkt 3
18 cze 22:17
Maslanek: Tamten też ma ten sam kierunek chyba
18 cze 22:31
ICSP:
18 cze 22:33
Maslanek: Dobra, nie będzie

Tak byśmy dostali symetralną?
18 cze 22:34
Maslanek: Wiem, domysliłem się wczesniej
18 cze 22:34