Baza wielomianów o okreslonych warunkach. Całki pochodne.
ToJa: Znajdź bazę ortogonalną podprzestrzeni wielomianów stopnia co nawyżej 4 okreslonych na odcinki
[[0,1](z iloczynem skalarnym <h,g>∫ h(x)g(x) całka w granicach od 0 do 1) spełniających
warunki:
h```(1)=0, h```(−1)=0 i h(0)=h`(0).
Wziałem ogólny wielomian 4 stopnia ax4+bx3+cx2+dx+e. Poiczyłem z niego pochodne stopni 1,2,3
przyrównałem z warunkó zadania wyszło mi:
e=d
24a=−6b i −24a=−6b stąd a = 0? ( nie jestem pewny)
No i za bardzo nie wiem co dalej czy np z e=d wynika że jednym ze elementów bazy może być :
x+1? Oczywiscie podzielone przez swoją długość żeby było ortonormalne? Co z reszta?
18 cze 20:21
18 cze 20:59
ToJa: dzieki czyli dobrze myslałem
18 cze 21:37