Funkcja liniowa
Kasia_Sasia: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem α i przechodzi
przez punkt A, jeśli:
a) cosα=−6061
b) sinα=45
Moje pytanie jest takie: dlaczego w odpowiedziach dla sinusa są dwa rozwiązania a dla cosinusa
jedno?
18 cze 20:20
sushi_ gg6397228:
sinus w której ćwiartce jest dodatni ?
cosinus w której ćwiartce jest ujemny ?
18 cze 20:24
Hajtowy:
W I wszystkie są dodatnie
W II tylko sinus
W III tangens i cotangens
W IV cosinus
Mały wierszyk
18 cze 20:38
Mila:
Aby naisać równanie prostej masz wyznaczyć tgα, gdzie α jest kątem z przedziału (0,π)
| | −60 | |
a) cosα= |
| <0 zatem α należy do II ćwiartki. |
| | 61 | |
wtedy sinα>0
wyznaczysz sinusa z jedynki tryg.
| | 4 | |
b) sinα= |
| >0 zatem kąt α może byc katem ostrym, wtedy cosα>0 |
| | 5 | |
, to będzie jedno rozw.
albo kąt α jest rozwarty i wtedy cos α<0, dostaniesz drugie rozwiazanie.
18 cze 20:41
Kasia_Sasia: Bardzo dziękuję, za odpowiedź Mila
19 cze 07:59
5-latek: A z podpowiedzi
sushi i
Hajtowego to nie skorzystalas ze im tez nie dziekujesz
19 cze 08:02